Το Λύκειο Κυθήρων Στις Βρυξέλλες

Καλεσμένη η Β τάξη Λυκείου στις Βρυξέλλες από το ΕΔΜΝ


05.04.2014  «Το Λύκειο των Κυθήρων στις Βρυξέλλες»
Όταν το νησί που αναδύθηκε η Θεά Αφροδίτη, τα Κύθηρα, βρέθηκε δια των μαθητικών αντιπρόσωπων του στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, τις Βρυξέλλες….
 
   Μαθητές της Β’ τάξης του Γενικού Λυκείου Κυθήρων συνοδευόμενοι από τον διευθυντή, κ. Φατσέα Δημήτριο και την καθηγήτρια τους, κα. Γαραντζιώτη Ιωάννα, πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή  κου. Γιώργιου Σταυρακάκη. 
    Η επίσκεψη αυτή υπήρξε μια πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές μας οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στην «καρδιά» των Ευρωπαϊκών Αποφάσεων. Ειδικότερα, η σπουδαιότητα των Ευρωπαϊκών θεσμών και του τρόπου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει, πέρασε από την θεωρία στην πράξη με την επίσκεψη  και ξενάγηση στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις βασικές διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από συνεργάτες του ευρωβουλευτή, αλλά και από τον ίδιο τον κο. Σταυρακάκη.
 
   Αρχικά οι μαθητές, περιηγήθηκαν στο διαδραστικό χώρο του Parlamentarium όπου είχαν την δυνατότητα να κατανοήσουν την πορεία της Ευρώπης προς την ενοποίηση, καθώς και τους μελλοντικούς της στόχους. 
 
  Στη συνέχεια, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και συνομίλησαν με συνεργάτες της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας και της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, αρμόδιας για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για θέματα που άπτονταν τόσο του φυσικού αντικειμένου του νησιού, την ναυτιλία και αλιεία, όσο και του παιδαγωγικού και επαγγελματικού τους προσανατολισμού και παράλληλα έθεσαν επι τάπητος και εις γνώσιν των στελεχών των δύο εκπροσωπούντων Επιτροπών προβλήματα σχολικών κτιρίων, έλλειψης εκπαιδευτικών λειτουργών, κ.α. Σε αυτό το σημείο αξίζει να παραθέσουμε τα λόγια της μαθήτριας  Νεφέλης Γκογκώτση, η οποία εκπροσώπησε το σχολείο μας στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει ούτε Κυθήριος, ούτε Έλληνας, ούτε Βέλγος, ούτε Γάλλος, ούτε Γερμανός. Είμαστε όλοι πολίτες της Ευρώπης και αγωνιζόμαστε για την ευημερία και την πρόοδό της». 
 
 
   Συνάμα στο ταξίδι μας αυτό, σαν ομάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήλθαμε σε επαφή με την κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό μιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Περιηγηθήκαμε στην πόλη των Βρυξελλών, αλλά και στην γραφική Γάνδη και Μπριζ όπου μπορέσαμε να θαυμάσουμε την περίτεχνη αρχιτεκτονική και την τέχνη του Art Nouveau. 
 
 
   Η επίσκεψή μας αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή κου Σταυρακάκη και του πρόεδρου του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών, κου. Κεχαγιόγλου, ο οποίος και μας συντρόφεψε σε αυτό μας το ταξίδι και μας «συνόδευσε» με την υπόσχεση ότι  «Εμείς, ως Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, θα είμαστε πάντα δίπλα σας σε ό,τι θελήσετε».
    Εκφράζουμε τις πιο θερμές μας ευχαριστίες στον Ευρωβουλευτή κ. Σταυρακάκη και στον Πρόεδρο του ΕΔΜΝ κ. Κεχαγιόγλου και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο τους.
Οι Μαθητές
Νεφέλη Γκογκώτση
Αντωνία Φατσέα
Άγγελος Δαπόντες
Arta Latifi
Ermelinda Cenaj
Ευγενία Καστρισίου
Θεώνη Αποστόλου
Φωτογραφίες:
  • Κύθηρα