1η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2014-2020

Το ΕΔΜΝ εθεσε θέμα: διαχειριστικής Επάρκειας Ακτοπλοικό και κρισημότητα εργων


18.06.2015

1η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2014-2020

Πραγματοποιήθηκε χθες 16 Ιουνίου 2015 στην Κέρκυρα που είναι και η έδρα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων η πρώτη επιτροπή παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Το ΕΔΜΝ εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του δικτύου Γιώργος Τηλ. Βασιλόπουλος.

Συζητήθηκαν: α) Ο εσωτερικός κανονισμός Λειτουργίας και β) 13 θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Το πρόγραμμα των Ιονίων Νήσων ανέρχεται στο ποσό των 226,9 εκατ. €. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ως εμπροσθοβαρή έργα τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν από το τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα λιμάνια Π. Αετού Ιθάκης και Ερείκουσας.  Στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπός του ΕΔΜΝ ζήτησε: α) Να αλλάξουν οι όροι της διαχειριστικής επάρκειας διότι κανένα μικρό νησί δεν θα μπορέσει να κάνει έργα, μιας και το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτούργησε στην πράξη υπέρ των Μικρών Νησιών. β) Να μπουν έργα κατασκευής πλοίων ώστε να υπάρχει προσπελασιμότητα προς τα νησιά. Στο πρώτο απάντησε ο Γεν. Γραμματέας του ΕΣΠΑ Χαρίτσης ο οποίος είπε ότι ήδη επεξεργάζονται νέοι όροι. Στο δεύτερο απάντησε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος και είπε ότι δεν διαφωνεί και θα το δούμε στην τροποποίηση του 2017 γιατί τώρα τα χρήματα πάνε στην ολοκλήρωση των λιμανιών που αναφέρθηκε πιο πάνω.

Στα θέματα που τέθηκαν προς ψηφοφορία το ΕΔΜΝ ψήφισε  ΝΑΙ σε όλα  πλην από το θέμα: Μεθοδολογία και κριτήρια πράξεων το οποίο ψήφησε με επιφύλαξη επειδή πιστεύει ότι επιμέρους υποθέματα έτσι όπως είναι διατυπωμένα δίνουν την δυνατότητα της υποκειμενικής κρίσης και εύκολα μπορεί να απορριφθεί ένα έργο.

Μεταξύ των άλλων μίλησε για την σωστή διαχείριση του προσωπικού ώστε να υπάρχει απόδοση έργου και είπε ότι η συγκριτική αξιολόγηση είναι αρνητικό για τα Μικρά Νησιά. Στη θέση της συγκριτικής αξιολόγησης θα πρέπει να είναι η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ.

Φωτογραφίες:
  • Γιώργος Βασιλόπουλος
  • espa2
  • espa3
  • espa4