Επίσκεψη του ΕΔΜΝ στις Βρυξέλλες.

Το Δίκτυο Μικρών Νησιών συμμετείχε στην εκδήλωση του Insuleur στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή


12.07.2015

Επίσκεψη του ΕΔΜΝ στις Βρυξέλλες.

Το Δίκτυο Μικρών Νησιών συμμετείχε στην εκδήλωση του Insuleur στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

 Το ΕΔΜΝ  Συμμετείχε στην Ανοικτή ακρόαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Insuleur, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νησιών και παράκτιων περιοχών CPMR και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μικρών Νησιών ESIF.

Κατά την παρουσίαση του, σημειώνουμε την πολύ θετική και φιλική διάθεση του Γενικού Δ/ντη της Γ.Δ. Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κου Ριστόρι, σχετικά με τις ενέργειες και τα νησιά. ο κος Ριστόρι τόνισε πολλές φορές ότι είναι ανάγκη τα νησιά να βγουν στην πρώτη γραμμή σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αυτονομίας. Του παρουσιάσθηκε το μοντέλο της Τήλου και η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή σε τέτοιες πρωτοβουλίες όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης το ΕΔΜΝ συζητώντας με στελέχη του  Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν βεβαιώθηκε ότι το Όχι στο Ελληνικό Δημοψήφισμα, Έκανε κακό σε όσους φορείς – Δίκτυα δεν υπήρχε καλή ελληνική συμμετοχή.

Έτσι: Στα δίκτυα – Ομπρέλες όπου η ελληνική παρουσία ήταν συνεχής, οι σχέσεις των μελών δεν διαταράχθηκε, τέτοιοι φορείς ομπρέλα είδαμε ότι είναι οι: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μικρών Νησιών, Ευρωπαϊκό Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων, ΕΟΚΕ, Επιτροπή περιφερειών, Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράκτιων και νησιωτικών περιοχών. Δεν βρήκαμε όμως υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων σε θέματα μικρών νησιών σε κυβερνητικά στελέχη από την εποχή του Ανασχηματισμού της τελευταίας κυβέρνησης έως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι όσες προσπάθειες καταβάλλονται σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα από τους παραπάνω ενεργούς φορείς στην ουσία δεν εκμεταλλεύονται από το κράτος μας και άρα αχρηστεύεται η όποια επικουρική προώθηση των θεμάτων. Τελευταία φορά πού το ελληνικό κράτος (κάποιο υπουργείο δηλαδή) είχε δικτυωθεί με όργανα της ΕΕ πού είχαν ως στόχο να ενισχύσουν θέματα νησιωτικότητας και Ε.Ε. ήταν επί Υπουργίας Κωστή Μουσουρούλη, ο οποίος και είχε συστήσει ξεχωριστή Μονάδα ΕΕ στο Υπουργείο.

Το κλίμα μπορεί να είναι στη συνέχεια περισσότερο θετικό για τα νησιά ως περιφερειακή πολιτική. Πολύ δε περισσότερο στα μικρά νησιά μιας και είναι το κρισιμότερο μέρος της περιφερειακής πολιτικής.
Φωτογραφίες:
  • br1
  • br2
  • br3
  • br4
  • br5
  • br6
  • br7