15η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (ESIN)

Καστελλόριζο, Ελλάδα, 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2015


29.09.2015

 

 

 

15η Ετήσια Γενική Συνέλευση της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών (ESIN) Καστελλόριζο, Ελλάδα, 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2015

 

Η 15η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών φιλοξενήθηκε από το Ελληνικό μέλος της, το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, στρέφοντας την προσοχή της στο Πρόγραμμα για τη Γαλάζια Ανάπτυξη της Ε.Ε.

 

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μικρών Νησιών - ESIN εξέφρασε την προειδοποίηση ότι:  Η τρέχουσα κρίση δεν πρέπει να αποτρέψει την Ε.Ε. να συνεχίσει τις εργασίες της επί των ζητημάτων εδαφικής συνοχής, καθώς αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας  των νησιών- σύμφωνα με το Άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ζητήματα στα οποία η ESIN συνεχίζει να πρωτοπορεί.

Ο  Ελευθέριος  Κεχαγιόγλου, Πρόεδρος του ΕΔΜΝ και νεοεκλεγείς Αντιπρόεδρος ως εκπρόσωπος των Νησιών του Νότου, στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, δήλωσε “Όπως ακούσαμε στο Καστελλόριζο, ένα νησί που βρίσκεται στην εσχατιά της Ευρώπης, το Πρόγραμμα της Γαλάζιας Ανάπτυξης αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία προσφοράς βοήθειας προς τα μικρότερα νησιά, ιδιαιτέρως στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών και σχεδίων με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης, μέσω καινοτόμων δράσεων, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Φυσικά, τα θέματα βελτιωμένης συνδεσιμότητας – προσπελασιμότητας των νησιών μας  αποτελούν την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την βιωσιμότητα στα νησιά μας. Ωστόσο, για να επιτύχει αυτή η στρατηγική, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την αδήριτη ανάγκη εμπλοκής των τοπικών φορέων και ενδιαφερομένων μερών κατά την ανάπτυξη της εν λόγω στρατηγικής σε επίπεδο βάσης”.

Αυτό ειπώθηκε σαφώς από πολλούς Έλληνες εκπροσώπους νησιών.

 Ο εκπρόσωπος του Δήμου Σπετσών Σπύρος Φαρδέλλος αλλά και η  Μαρία Καμμά, Δήμαρχος Τήλου, του νησιού που λειτούργησε το δικό τους πλοίο αλλά αναγκάστηκε να το ακινητοποιήσει, λόγω ανεπίλυτων ζητημάτων σχετικά με τις κρατικές επιδοτήσεις, παρά το ασύγκριτα μικρότερο κόστος του για το δημόσιο κορβανά, το επεσήμαναν ως  Γεγονός το οποίο τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη ο Δήμαρχος να είναι ο Συνολικός Μάνατζερ του νησιού (CITY MANAGER ) και ο μόνος ο οποίος μπορεί να συνυπολογίσει το συνολικό όφελος του νησιού του.

Ο κ. Bengt Almkvist, Πρόεδρος του ESIN, άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ακαδημαϊκή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πού παρουσίασε ο καθ Ιωάννης Σπιλάνης εκ μέρους και της ομάδας των καθηγητών Μαρίας Λεκάκου και Γεώργιου Ρεμούνδου, σχετικά με την ακτοπλοϊκή ανάγκη των νησιών. Ο ίδιος δήλωσε “όταν ξεκινήσαμε το ESIN, πριν από 15 έτη, ο ορισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί νησιών δε συμπεριελάμβανε πολλά από τα νησιά μας που έχουν πολύ λίγους κατοίκους. Επιτύχαμε να το αλλάξουμε.

 Η έρευνα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Άτλαντας, Έρευνες σχετικά με το ακτοπλοϊκό κλπ), θα προσδώσουν στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα μία καλύτερη εικόνα της πραγματικότητας. Τα εργαλεία αυτά θα είναι χρήσιμα στη συνέχιση του αγώνα υπέρ των μικρών νησιών της Ευρώπης σε κάθε κυβερνητικό επίπεδο“.

Ο κ. Μιχάλης Αχλαδιώτης, Αντιδήμαρχος Καστελλορίζου, ήταν ιδιαιτέρως ευτυχής με τα αποτελέσματα του συνεδρίου καθώς το όμορφο νησί του καλείται να ανταποκριθεί σε πολλές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων η έλλειψη πόσιμου νερού καθώς και ζητήματα πρόσβασης.

Θέσεις σχετικά με την Γαλάζια Ανάπτυξη και πώς αυτή επηρεάζει τις μικρονησιωτικές  κοινωνίες, εξέφρασαν και οι Έλενα Παναγή τ. Δήμαρχος Χάλκης, Αντώνης Δεμένεγας τ. Δήμαρχος Κέας, ο Σπύρος Αργυρός τ. Αντιδήμαρχος  Μαθρακίου.

Η Γαλάζια Ανάπτυξη πρέπει επίσης να υποστηριχθεί σε κάθε επίπεδο, και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Κωνσταντίνος Βλάχος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ, στη νέα πολιτική συνοχής  2014-2020 δίνεται η δυνατότητα στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πχ στους μικρονησιωτικούς Δήμους) και σε ευρύτερα συνεργατικά σχήματα να αναλάβουν (υπό προϋποθέσεις) το ρόλο του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης / φορέα στρατηγικής, ώστε να επιτευχθεί ένα αναπτυξιακό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης χωρικής προσέγγισης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Συνδιοργανωτή, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την υποστήριξη της, τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο , το Γραφείο του Περιφερειάρχη, το Τμήμα Τουρισμού της Δωδεκανήσου και όλους όσους βοήθησαν από την περιφέρεια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Δήμο Καστελλόριζου, τον εκτελών χρέη Δημάρχου, τον Αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο του ΔΣ, τα στελέχη και το προσωπικό του Δήμου.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον ΕΟΤ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τους Ευρωβουλευτές  Κώστα Χρυσόγονο, Δημήτρη Παπαδημούλη, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Ελίζα Βόζεμπεργκ  και Εύα Καϊλή,

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την BLUE STARR FERRIES και τον λιμενικό πράκτορα Καστελλόριζου PAPOUTSIS TRAVEL

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για την τιμή που μας έκανε να παρακολουθήσει τις εργασίες μας ο καθ Βύρων Κακούλας κάτοχος βραβείου ΝΟΜΠΕΛ Ιατρικής.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Όλα τα μέλη της οργανωτικής μας επιτροπής.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την Λίτσα Παπαθανάση, την Λέγκω Παναγή για την μοναδική και πολύτιμη συνεργασία  τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  την Podium,  την HOP ON COMMUNICATION  και όλους τούς χορηγούς επικοινωνίας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την Στέγη Γραμμάτων και τεχνών Δωδεκανήσου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Βασίλειο Κωστέλλο για την κατασκευή του.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την Νίκη καλαματιανού και τον Σωτήρη Παπακωνσταντίνου,

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τον Κώστα Παπουτσή, και όλους όσους δεν κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο Καστελλόριζο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΙΤΕ, το INSULEUR το CISD και τον EOAEN

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες και όλους τους επισκέπτες από το Καστελλόριζο.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Καστελλόριζο και την ΜΚΟ Δράση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους εσάς πού μας υποδεχθήκατε μέσα από τα Κοινωνικά δίκτυα  και τέλος

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ την Αεροπορική μας εταιρία πού έκανε ότι μπορούσε για να μας αλλάξει τα φώτα…

 

Φωτογραφίες:
  • kastellorizo1
  • kastellorizo2
  • kastellorizo3
  • kastellorizo4
  • kastellorizo5
  • kastellorizo6
  • kastellorizo7